Consortium in Leeuwarden ontvangt Europese LIFE-subsidie voor innovatieve verwerking van bermgras tot groengas en potgrond
Leeuwarden, 27 september 2022 – Vanaf 2024 zal bermgras van Friese en nationale wegen in Leeuwarden worden verwerkt tot groengas en duurzame potgrond. Een consortium bestaande uit D4, de HoSt Groep en Kekkilä-BVB heeft voor dit initiatief een Europese LIFE-subsidie van €2.261.231 ontvangen. Dit project biedt lokale Friese overheden een groen en lokaal alternatief voor aardgas, dat momenteel wordt geleverd door Gazprom.
Energiecampus Leeuwarden
De bermgrasvergister wordt gebouwd op de Energiecampus Leeuwarden en zal jaarlijks 30.000 ton berm- en natuurgras omzetten in vier producten: groengas, duurzame potgrond, biogene CO₂ en groene meststof. Het consortium zal jaarlijks 2,7 miljoen kubieke meter groengas produceren, wat gelijkstaat aan het gasverbruik van 2.300 huishoudens. Het gras wordt geleverd door Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân, Friese gemeenten, natuurgebieden en waterschappen.
Binnen dit project is D4 verantwoordelijk voor de projectontwikkeling, zorgt bio-energiebedrijf HoSt voor het ontwerp en de bouw van de vergister, en verwerkt Kekkilä-BVB de duurzame potgrond tot consumentenproducten.
Van gras naar gas en meer
Door de vergisting van bermgras ontstaat biomethaan van dezelfde kwaliteit als aardgas, maar op een duurzame manier. Het restproduct van het vergistingsproces, digestaat, blijkt volgens onderzoek van Wageningen University & Research bijzonder geschikt als ingrediënt voor potgrond.
Turf is momenteel een belangrijk bestanddeel van potgrond en wordt onder strikte milieuregels gewonnen in Finland en de Baltische staten. Door digestaat in potgrond te verwerken, kan de CO₂-voetafdruk worden verminderd, aangezien turf een relatief hoge koolstofvoetafdruk heeft.
Naast groengas en potgrond wordt ook biogene CO₂ geproduceerd voor duurzame tuinbouw en groene meststof als vervanger voor fossiele meststoffen. Deze manier van bermgrasverwerking is zeer duurzaam en circulair, wat jaarlijks ongeveer 11.000 ton CO₂-uitstoot voorkomt.
Zelfvoorzienend model
In Friesland kan een circulaire keten worden opgezet waarin de provincie Fryslân, lokale overheden en natuurorganisaties bermgras leveren aan de installatie en hier groengas voor terugkrijgen. Hierdoor kunnen openbare gebouwen, zoals het provinciehuis of een lokaal zwembad, duurzaam worden verwarmd met lokaal gewonnen bermgras. Dit sluit aan bij het Friese zelfvoorzieningsmodel van het Friese energiecollectief OVEF en biedt een lokaal en groen alternatief voor het aardgas dat momenteel door Gazprom wordt geleverd.
LIFE-subsidie
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een Europese LIFE-subsidie. Dit subsidieprogramma draagt bij aan de realisatie van Europese milieu-, energie- en klimaatdoelstellingen, zoals de Europese Green Deal. In 2021 werd via LIFE in totaal 327 miljoen euro aan subsidies toegekend binnen de EU, waarvan net geen 2 procent naar 13 projecten met Nederlandse deelname ging.