Een initiatief van D4, FSFE, Mele en Rolande
BioLNG ECL
Energiecampus Leeuwarden
BioLNG ECL
Op de Energiecampus Leeuwarden (ECL), wordt door BioLNG ECL gewerkt aan een biobased en circulaire economie. BioLNG ECL ontwikkelt hiervoor een installatie om mest en andere biogrondstoffen te verwerken tot Bio-LNG, Bio-CO2, groene meststof, organische bodemverbeteraar en schoon water. De installatie verwerkt mest en andere biogrondstoffen tot waardevolle producten die de duurzaamheid bevorderen.
Dit wordt geproduceerd:
- Bio-LNG: Een schone brandstof voor duurzaam wegtransport en scheepvaart.
- Groene meststoffen en organische bodemverbeteraar: Voor een duurzame kringlooplandbouw.
- Bio-CO2: Een duurzame grondstof voor de glastuinbouw en chemiesector.
- Schoon water: Ter verbetering van bodem- en waterkwaliteit.
De productie is gebaseerd op biogrondstoffen, organische materialen en organisch afval, zoals GFT-afval, mest, bermgras, koffiedik, plantaardige olie- en graanresten. We werken samen met melkveeboeren uit de directe omgeving van Leeuwarden, waarbij alle biogrondstoffen en de gehele keten aan Europese duurzaamheidsrichtlijnen voldoen.
Met behulp van vergisting worden biogrondstoffen omgezet in Bio-LNG, Bio-CO2 en groene meststoffen. Belangrijk om te weten is dat er geen hout of houtige biomassa gebruikt of verbrand wordt voor het opwekken van warmte of elektriciteit.
- D4 coördineert de ontwikkeling van BioLNG ECL en is het aanspreekpunt tijdens de ontwikkelings- en bouwfase van het project.
- FSFE investeert in BioLNG ECL en ondersteunt duurzaamheidsambities van de Provincie Fryslân door te investeren in duurzame energieprojecten.
- Mele is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en exploitatie van de BioLNG ECL installaties, met aandacht voor betrouwbaarheid en efficiëntie.
- Rolande is onze afnemer en expert op het gebied van (bio-)LNG, met het grootste netwerk van LNG-tankstations in Nederland.
Samen dragen we bij aan een duurzame toekomst, waarbij biogrondstoffen worden omgezet in waardevolle producten zonder schadelijke gevolgen voor het milieu.
Duurzaam transport
LNG staat voor Liquefied Natural Gas, vloeibaar gemaakt gas, en wordt meestal uit aardgas gewonnen, wat een fossiele brandstof is. Door biogas te koelen tot -162 °C wordt Bio-LNG vloeibaar en neemt het 600 keer minder ruimte in dan in gasvorm. Dit maakt het een ideale brandstof voor zwaar wegtransport en scheepvaart, waar het momenteel als het meest duurzame en economische alternatief voor diesel of stookolie wordt beschouwd.
- Bio-LNG speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van de scheepvaart en het zware wegtransport.
- De CO2-voetafdruk van Bio-LNG is 70% tot 99,8% lager dan die van dieselvrachtwagens, volgens de ISCC-rekenmethodiek. Het behaalt een CO2-winst van 95% ten opzichte van dieselvrachtwagens en is gecertificeerd als duurzame brandstof.
- Bio-LNG vrachtwagens zijn ook aanzienlijk stiller en stoten 90% minder stikstof en fijnstof uit, wat gunstig is voor het milieu.
- De productie van 9,2 kiloton Bio-LNG zal voldoende zijn om de vrachtwagens van bedrijven zoals PostNL en Albert Heijn 38 miljoen duurzame en stille kilometers te laten rijden.
In deze video geven Nienke Nijhuis (Manager Duurzaamheid PostNL) en Marlies Janssen – Herraets (Manager Transport PostNL) hun visie op de verduurzaming van transport. PostNL zet sinds begin 2020 vrachtwagens in die rijden op een Bio-LNG blend. Met de inzet van Bio-LNG kan een reductie van de CO2-uitstoot tot 99,8% gerealiseerd worden.
In deze video geven Peter Leegstraten (Manager Transport Expertise Albert Heijn) en Mark van der Drift (CEO Cornelissen Transport) hun visie op duurzaamheid en transport. Hoe draagt Bio-LNG bij aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van Albert Heijn. Wat is hun visie op de toekomst van transport? En wat betekent de inzet van Bio-LNG voor Cornelissen, éen van de grote transporteurs die het transport voor Albert Heijn verzorgen.
Duurzame landbouw
Groene meststof is een meststof die bestaat uit een mineralen concentraat dat dezelfde werking heeft als kunstmest. Groene meststoffen en organische bodemverbeteraar worden geproduceerd uit het deel van de biogrondstoffen dat nog niet is omgezet in biogas, het restproduct uit de vergisters. Dit noem je digestaat. Het digestaat bevat water, organische stof en mineralen. Groene meststoffen worden gemaakt door uit het digestaat stikstof-, fosfaat- en kalium rijke concentraten te winnen. Groene meststoffen vervangen direct gebruik van drijfmest of kunstmest op landbouwgronden.
BioLNG ECL sluit nutriëntenkringlopen en zet een belangrijke stap in de transitie naar duurzame kringlooplandbouw door dierlijke mest en biogrondstoffen nuttig te verwerken tot groene meststoffen en deze in de regio op landbouwgronden in te zetten: een verbetering van de bodem- en waterkwaliteit en reductie van broeikasgas- en stikstofemissies.
Organische bodemverbeteraar bestaat uit de organische stof waaruit de mineralen zijn gewonnen. Door de organische bodemverbeteraar op landbouwgrond te gebruiken wordt het organische stof gehalte verhoogt. De organische stof in de bodem heeft een positieve invloed op de bodemvruchtbaarheid. Het vormt de voedingsbron voor bodemleven en is belangrijk voor de bodemstructuur en het vasthouden van water door de bodem. De organische bodemverbeteraar is belangrijk voor biologische landbouw, omdat het bijdraagt aan een gezonde bodem en gezonde gewassen zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Het gebruik van groene meststoffen en organische bodemverbeteraar past binnen de kringlooplandbouw en is belangrijk in het sluiten van natuurlijke nutriëntenkringlopen. Groene meststoffen vervangen kunstmest dat van niet-biologische oorsprong is. Voor de productie van kunstmest is veel aardgas nodig; ruim 1.000 m3 per ton ammoniak en 2-3% van het Nederlandse aardgas. Kunstmestproducenten stoten veel CO2, stikstof en ammoniak uit.
Het gebruik van groene meststoffen in plaats van drijfmest heeft ook lokaal positieve effecten: Het gebruik resulteert in een reductie van ammoniak- en stikstof emissies, vermindering van uitspoeling van meststoffen in het oppervlaktewater, een verbetering van de grondwaterkwaliteit en een betere opname van de meststoffen door de bodem.
“Een belangrijk kenmerk van kringlooplandbouw is dat de akkerbouw, veehouderij en tuinbouw elkaars grondstoffen gebruiken en reststromen uit de voedselketen benutten of verwerken tot nieuwe producten. Dit heeft als belangrijk voordeel dat de invoer van grondstoffen over grote afstanden, zoals van sojabonen of tapioca uit Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië, wordt beperkt en dat verspilling wordt tegengegaan. Dat is goed voor klimaat, biodiversiteit en natuur.”
'Groene meststoffen Fryslân' consortium
BioLNG initieerde het ‘Groene meststoffen Fryslân’, bestaande uit partijen in de noordelijke landbouwsector en kennisinstellingen. Het doel van dit consortium is om pilots uit te voeren die nutriëntenkringlopen in de provincie Fryslân te sluiten en bij te dragen aan de transitie naar kringlooplandbouw. Hiermee wordt enerzijds de winning van groene meststoffen en organische bodemverbeteraar onderzocht en anderzijds worden deze toegepast en onderzocht op landbouwgronden in pilots en praktijk demonstraties. Hierin worden de veehouderijsector, akkerbouwsector, kennisinstellingen, natuur- en milieuorganisaties en het hieraan gerelateerde bedrijfsleven betrokken.
In het kantoor van BioLNG ECL wordt een kennis- en ervaringscentrum ingericht om toepassingen van groene meststoffen op landbouwgronden te monitoren, optimaliseren en verder uit te rollen.
Duurzame tuinbouw
Biogene CO2 randvoorwaarde voor verduurzaming van glastuinbouw
De meeste kassen worden verwarmd doordat aardgas wordt verstookt in een WKK-installatie. De rookgassen worden vervolgens de kassen in geblazen en geven de planten CO2 om te groeien. Tuinders kunnen verduurzamen door over te stappen van aardgas op een duurzame warmtebron zoals aardwarmte. Dit is echter alleen mogelijk als de rookgassen (voor de plantengroei) ook worden vervangen door toelevering van (vloeibaar) CO2. De CO2 kan van fossiele oorsprong zijn, als deze wordt afgevangen in de kunstmest industrie of uit de Haven van Rotterdam. Het is echter klimaatneutraal als deze CO2 van biogene oorsprong is, zoals de bioCO2 van BioLNG ECL Biogene CO2 is een randvoorwaarde voor verduurzaming van de glastuinbouw sector BioLNG ECL produceert 17.000 ton biogene CO2 en levert deze als grondstof aan de glastuinbouw sector. Van deze CO2 wordt ongeveer 8-10% (1.500 ton) door planten in de kas opgenomen (vastgelegd).
Schoon water
Klimaatverandering heeft een grote impact op het weer, de bodem en natuur in Nederland. De zomers zijn droog, maar we krijgen ook steeds meer te maken met wateroverlast door fellere regenbuien waar in korte tijd veel regen valt. Aan de ene kant moeten we de uitstoot van broeikasgassen verminderen zodat de opwarming beperkt blijft. Aan de andere kant is het ook van groot belang dat Nederland zich aanpast aan deze veranderingen. De manieren waarop we omgaan met extreem weer, hoe we bouwen en hoe we omgaan met schoon water zullen veranderen.
BioLNG ECL heeft duurzaam waterbeheer in het ontwerp van de gebouwen en installaties verankerd. BioLNG ECL heeft een positieve waterbalans. De installaties gebruiken nauwelijks drinkwater uit de kraan. Water uit het digestaat wordt gezuiverd tot schoon water en hergebruikt in de processen om het biogas te zuiveren en te vervloeien tot bioLNG en bioCO2. Het resterende schone water wordt teruggebracht in de natuurlijk watercyclus. Het water wordt gezuiverd tot het aan de eisen van Wetterskip Fryslân voldoet en teruggebracht mag worden in het Van Harinxmakanaal. In de praktijk wordt het water tot minstens dezelfde of nog hogere waterkwaliteit gezuiverd als het oppervlaktewater in het van Harinxmakanaal. Bovendien worden veel transportbewegingen bespaard door de afvoer van water te voorkomen.
De gebouwen en terreinen van BioLNG ECL zijn klimaat adaptief gebouwd. De daken van de gebouwen hebben een groen dak. Dit helpt in het voorbereiden op periodes van hitte en wateroverlast. Een dak met begroeiing werkt namelijk verkoelend en neemt bij regenbuien water op. Al het water dat op de daken of de terreinen van BioLNG ECL valt, wordt gebruikt in het productie proces. Dit beperkt de wateroverlast gedurende periodes van hevige neerslag. Minder regenwater loopt zo onnodig het riool in: hierdoor wordt het regenwater niet onnodig gezuiverd.
Het terrein is ingericht met veel ‘groen’. Dit werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen.
De omgeving
Het project wordt in nauw overleg met de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân ontwikkeld. BioLNG ECL en de omgeving onderhouden als ‘goede buren‘ contact, op basis van het Friese ‘Mienskip‘. BioLNG ECL overlegt samen met de buurt over maatregelen om geur-, geluid- en zichtoverlast te minimaliseren en de verkeersveiligheid op en rond de Energiecampus te verbeteren.
Bekijk de online informatiebijeenkomst over BioLNG ECL op 22 juni 2021
De gebouwen en installaties op het terrein van BioLNG ECL zijn zo ontworpen dat de omgeving minimaal of geen geur-, geluid- en zichtoverlast ervaart. Zo vind de aanvoer van biogrondstoffen en afvoer van groene meststoffen, bioLNG en bioCO2 veelal binnen in de bedrijfshallen plaats. Via elektrische pompen wordt de mest in de opslagtank verpompt, zodat de vrachtwagenmotor uit kan.
De luchtdruk in deze bedrijfshallen is altijd lager dan die van de buitenlucht. Hierdoor kan er geen lucht uit de hallen ontsnappen. De lucht in de bedrijfshallen wordt door de meest geavanceerde chemische en biologische luchtbehandelingsinstallaties gezuiverd. Al met al zijn de installaties buiten het terrein niet te ruiken en niet tot nauwelijks te horen.
De ontwikkeling past binnen de gebruiks- en bouwregels van het bestemmingsplan Energiecampus dat in september 2017 door de gemeenteraad van Leeuwarden werd goedgekeurd. Medio maart 2021 zal BioLNG ECL een omgevingsvergunning voor het project indienen bij de Omgevingsdienst Groningen die het project namens de Provincie Fryslân behandelt.
Mocht u onverhoopt toch geur- of geluidshinder ervaren, dan kunt u dit doorgeven aan ons of aan de gemeente Leeuwarden. U kunt met ons contact opnemen door te mailen naar info@d4.nl of door te bellen naar 088 400 0505. Via gemeente Leeuwarden kunt u een melding woon-, werk-, en leefomgeving maken. Meer informatie hierover vind u op de website van de gemeente.
Op de Energiecampus werken we in een breed verband samen met bedrijven, kennisinstellingen, de overheid en start-ups aan de energietransitie. Het is een plek om te werken, recreëren en experimenteren. Door de combinatie van ambitieuze bedrijven, kennisinstellingen, startups en de overheid ontstaat er een plek waar alle kennis op het gebied van duurzame energie samenkomt. D4, Ekwadraat en Koninklijke Oosterhof Holman zijn de drijvende kracht achter de ontwikkeling en het beheer van het Energie Kenniscentrum Leeuwarden.
Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans gebouwd. Het kantoor is circulair en gasloos. Biobased materialen vormen het hart van het gebouw. De gevelbekleding, kozijnen en de vloer- en wandconstructie zijn van lokaal en FSC-gecertificeerd hout. Hout is een licht bouwmateriaal en zorgt voor tijdelijke opslag van CO2. Het interieur is zoveel mogelijk recycled en refurbished. We hergebruikten een oude gymzaalvloer als akoestisch materiaal, PET flessen voor meubels en bamboe voor een duurzame vloer.
Om de duurzame ambities extra kracht bij te zetten wordt het omringende gebied gevuld met een ruim opgezette, recreatieve en waterrijke groene zone. Zo heeft de energiecampus Leeuwarden een groen aanzicht en stimuleert het de circulaire ambities nog verder.
BioLNG ECL bouwt het eerste duurzame energieproject op het bedrijventerrein van de Energiecampus Leeuwarden. Het project ligt tussen de N31 en het van Harinxmakanaal.