Afstudeerstage/scriptie E-methanol in de scheepvaart

Utrecht

(Afstudeer)stage van september t/m december 2024 bij D4. Een jong bedrijf dat duurzame energieprojecten ontwikkelt. Je werkt aan een vraagstuk in het project “E-methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart”. Het project gaat om de realisatie van een fabriek die E-methanol produceert vanaf 2030. Ons kantoor is gevestigd op Utrecht Centraal. Stagevergoeding is €550,- per maand voor een fulltime stage. Dit kan in overleg ook als scriptiestage.

Welkom bij D4.

Wij geloven dat Nederland barst van duurzame en innovatieve ideeën en kansen. Om deze daadwerkelijk te verzilveren; initiëren en ontwikkelen wij duurzame energieprojecten. Projecten waarin we geloven en waarin we durven te investeren. Dit doen we volgens onze D4 approach.

We bedenken en ontwikkelen slimme en nieuwe projecten om het Nederlandse energiesysteem te verduurzamen. Dit doen we onder andere door batterijen te bouwen waarin we stroom opslaan om het elektriciteitsnet te balanceren. We ontwikkelen aardwarmte en warmtenetten in de regio Rijnland om huizen en bedrijven te verwarmen. En we bouwen Bio-LNG en groengas installaties in Leeuwarden, Delfzijl, Amsterdam en Terneuzen om het vrachtwagentransport te verduurzamen. Bij D4 werken 15 fte aan medewerkers met een leeftijd van 26 – 53.

Wat ga je doen?

D4 ontwikkelt een breed spectrum aan duurzame energieprojecten en is altijd op zoek naar nieuwe kansen. Kansen zien we bijvoorbeeld in de scheepvaart. De scheepvaart is een vervuilende industrie die moeilijk te verduurzamen is. De uitstoot van de wereldwijde scheepvaart is hoger dan van bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie. E-methanol is de toekomst van de scheepvaart. E-methanol is een duurzame brandstof die gemaakt wordt uit CO2 en groene waterstof. D4 ontwikkelt een E-methanol installatie die vanaf 2030 methanol moet produceren. De groene CO2 komt uit onze biogas installaties.


Jouw missie is het bepalen van de haalbaarheid van deze E-methanol fabriek, Hierbij werk je aan verschillende facetten. Is het technisch mogelijk? Kunnen we betaalbare waterstof inkopen? En zijn er wel voldoende mogelijkheden tot afzet? Je stelt bijvoorbeeld een strategie op voor de inkoop en opslag van waterstof, maakt een business case, en doet onderzoek naar de afzet van E-methanol in de scheepvaart en/of de industrie. De precieze opdracht en onderzoeksvragen kunnen we samen bepalen. Naast je normale werkzaamheden zal je ook zelf een netwerk opbouwen door middel van het bezoeken van conferenties en informatiedagen/seminars.

Aan het eind van je stage heb je dit geleerd

 • Over synthetische brandstoffen kan je uren praten.
 • Je weet alles van de (waarde)keten en duurzaamheidsvereisten van waterstof.
 • Je hebt je start gemaakt als ontwikkelaar; een beroep waarin je alle kanten van de energietransitie voorbij ziet komen. Technisch, maatschappelijk en commercieel.
 • Werk je liever bij een grote multinational of bij een scale-up met potentie? Na je stage heb je dat laatste al ervaren.
 • Alle projecten van D4 komen langs. Je zal dus ook leren over biogas, batterijen en aardwarmte/warmtenetten.

Klinkt interessant? Pas je bij ons?

 • Je bent in de afrondende fase van een WO-master opleiding in de richting duurzaamheid, sustainable development, innovation sciences, energy science, of iets soortgelijks.
 • Je hebt een passie voor de energietransitie.
 • Je bent 32 – 40 uur per week beschikbaar van september tot december.
 • Bij D4 is iedereen welkom. Door de aard van de werkzaamheden is het wel belangrijk dat werknemers Nederlands spreken.

Dit krijg je van ons

 • € 550,-/maand stagevergoeding bij een fulltime dienstverband.
 • Elke dag dat je op kantoor bent een bereid lunchbuffet.
 • Een laptop.
 • Deelname aan teamuitjes e.d. in de stageperiode.
 • Veel plezier tijdens werk, borrels en trips.
 • Een fijne werkomgeving waar jij je thuis voelt. In een inspirerend en centraal gelegen kantoor in Utrecht.
 • In overleg is het ook mogelijk om de stage als scriptie uit te voeren.

Zijn we een match?

Interesse? Stuur je CV en motivatiebrief vóór 8 juli naar bram@d4.nl of vul onderstaand formulier in. We vinden het leuk als je naast het zakelijke ook vertelt over hobby’s en interesses.